W ogrodzie Centrum Edukacji Ekologicznej 5 września, odbędzie się kolejna edycja imprezy pod nazwą Fiesta Kartofella. Początek o godzinie 15.
W programie m.in. Rodzinny Turniej Piłki Siatkowej z Pawłem Papke, występ DJ-a Radeckiego, oraz pokaz kulinarny Francuza Dawida Gaboriaud, jednego z najbardziej znanych kucharzy młodego pokolenia.
[su_button url=”http://www.mosir.elk.com.pl” target=”blank” style=”flat” icon=”icon: hand-o-right” title=”Polecamy !”]Polecamy ![/su_button] Wstęp wolny!
Kim jest ten przystojny Francuz?
-Mam dwa domy – Francję i Polskę. Urodziłem się i wychowałem w Paryżu, dorastałem w Sabaudii we francuskich Alpach, mieszkam w Polsce.
Tak przedstawia się na swoim profilu społecznościowym. O swojej pasji do gotowania mówi :
-„Ukształtowała mnie kuchnia rodziców otwarta na dialog kulturowy, pełna wyrozumiałości i uczuć, wzajemnych inspiracji. Moje najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa to właśnie obraz gotujących rodziców. Odkąd pamiętam, w naszym domu w Paryżu było tak, że mama przemycała najlepsze polskie smaczki, a tato zarażał pasją do kuchni francuskiej. Była jeszcze babcia – na każde Święta wysyłała nam pocztą paczki pełne tradycyjnych rarytasów. Kuchnia była więc miejscem, w którym przenikały się rożne style, produkty, emocje. Od tamtego czasu jedzenie ma dla mnie magiczną moc łączącą ludzi, jest sposobem na wyrażenie emocji, wyrazem troski o innych, pamięci,przyczynkiem do długich i potrzebnych rozmów. „Gotuj, jak kochasz” to, to samo, co „przez żołądek do serca”, z tą różnicą, że ma jeszcze jedno znaczenie.”
-„Gotuj jak kochasz, czyli tak jak lubisz.
U mnie to znaczy tyle co: z bliskimi, zawsze z najlepszych składników, przekraczając kulinarne granice geograficzne, z regułami, które czasami zdarza mi się złamać, żeby odkryć coś nowego, z wyobraźnią, zdrowo, zgodnie ze swoim smakiem.”