Strona główna » Lokalne » Bon appetit Kochani! – czyli Dawid Gaboriaud i Fiesta Kartofella w Ełku
Lokalne

Bon appetit Kochani! – czyli Dawid Gaboriaud i Fiesta Kartofella w Ełku

fiesta_kart_2015_2mW ogrodzie Centrum Edukacji Ekologicznej 5 września, odbędzie się kolejna edycja imprezy pod nazwą Fiesta Kartofella. Początek o godzinie 15.

W programie m.in. Rodzinny Turniej Piłki Siatkowej z Pawłem Papke, występ DJ-a Radeckiego, oraz pokaz kulinarny Francuza Dawida Gaboriaud, jednego z najbardziej znanych kucharzy młodego pokolenia.

      Polecamy !     Wstęp wolny!    

Kim jest ten przystojny Francuz?
FIESTA2
Fot.facebook.com/DavidGaboriaudOfficial

-Mam dwa domy – Francję i Polskę. Urodziłem się i wychowałem w Paryżu, dorastałem w Sabaudii we francuskich Alpach, mieszkam w Polsce.

Tak przedstawia się na swoim profilu społecznościowym.  O swojej pasji do gotowania mówi :

-“Ukształtowała mnie kuchnia rodziców otwarta na dialog kulturowy, pełna wyrozumiałości i uczuć, wzajemnych inspiracji. Moje najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa to właśnie obraz gotujących rodziców. Odkąd pamiętam, w naszym domu w Paryżu było tak, że mama przemycała najlepsze polskie smaczki, a tato zarażał pasją do kuchni francuskiej. Była jeszcze babcia – na każde Święta wysyłała nam pocztą paczki pełne tradycyjnych rarytasów. Kuchnia była więc miejscem, w którym przenikały się rożne style, produkty, emocje. Od tamtego czasu jedzenie ma dla mnie magiczną moc łączącą ludzi, jest sposobem na wyrażenie emocji, wyrazem troski o innych, pamięci,przyczynkiem do długich i potrzebnych rozmów. “Gotuj, jak kochasz” to, to samo, co “przez żołądek do serca”, z tą różnicą, że ma jeszcze jedno znaczenie.”

Fot.facebook.com/DavidGaboriaudOfficial
Fot.facebook.com/DavidGaboriaudOfficial
-“Gotuj jak kochasz, czyli tak jak lubisz.

U mnie to znaczy tyle co: z bliskimi, zawsze z najlepszych składników, przekraczając kulinarne granice geograficzne, z regułami, które czasami zdarza mi się złamać, żeby odkryć coś nowego, z wyobraźnią, zdrowo, zgodnie ze swoim smakiem.”

 

Komentarze