FOTO: NADESŁANE

Mazurskie smaki w Rożyńsku Wielkim

reklama

Głównym celem projektu było wydobycie cennych receptur i przepisów przywrócenie ich do życia Chcieliśmy ocalić od zapomnienia stare przepisy pielęgnować tradycje. Cele szczegółowe projektu to m.in.: rozwijanie pasji kulinarnych, poznanie przez uczestników starych smaków Warmii i Mazur, przedstawienie technik przygotowywania potraw w oparciu o dawne metody suszenia peklowania zalewania. Projekt zakładał współpracę społeczności wiejskiej lokalnej z firmą z branży przetwórczogastronomicznej, współpraca okazała się bardzo ciekawym doświadczeniem. Cel projektu to także uświadomienie uczestnikom projektu, że wspólne warsztaty w kuchni mogą być świetnym sposobem na ciekawe spędzenie czasu z innymi ludźmi.

Folder z przepisami, który wydrukowaliśmy podczas warsztatów, stanowić będzie pomoc dydaktyczną, ale także bazę do przygotowywania potraw w domu przez uczestników projektu i ich rodziny — mówi Emilia Dragowska. — Projekt zapewnił integrację społeczności wiejskiej, rodzin, znajomych i innych mieszkańców, promocję produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami, stanowiących element dziedzictwa kulinarnego naszego regionu i element tożsamości społeczności lokalnych przy jednoczesnej aktywizacji uczestników i ich rodzin. Dzięki projektowi chcieliśmy również budować poczucie dumy lokalnej, wynikającej z kultywowania tradycji. Projekt zrealizowano ze środków programu mikrodotacji „Fundusz Inicjatyw Obywatelskich Warmia Mazury Lokalnie 2” dofinansowanego przez MRPiPS w ramach FIO.

Projekt polegał na zebraniu od mieszkańców starych przepisów receptur np. na solanki do wędzenia mięs zalewy do ryb, konserwowanie suszenie ziół grzybów wypiekanie chleba robienie przetworów w słoiki. Przywrócenie starych regionalnych dań, ale również wspólne opracowanie receptur aktualnych ciekawych dań, które zostaną dla przyszłych pokoleń. Okazało się wspaniale spędzonym czasem wolnym. Najlepsze receptury wyłoniliśmy poprzez ogłoszenie konkursu. Kolejnym etapem były warsztaty kulinarne oparte na starych recepturach i przepisach. Następnym elementem było przygotowanie saszetek przypraw z recepturami: zalewa do wędzenia mięs zalewa do ryby itp. we współpracy z firmą Trans-Mat Food. Powstała również broszura z przepisami. Nie zabrakło również warsztatów kulinarnych i prezentacji potraw dla szerszego grona. Smalec, ogórki kiszone, kapusta kiszona, chleb na zakwasie, fafryśka, ryba i mięso w słoikach, wędzonki, konfitury to tylko niektóre z dań, które ocaliliśmy od zapomnienia. Grupa realizująca projekt podtrzyma również tradycję wykonywania wieńców dożynkowych, która powoli ginie—wykonała wspólnie wieniec dożynkowy prezentowany, który był prezentowany podczas tegorocznych dożynek. Każdy z uczestników otrzymał fartuszek, zeszyt, długopis, materiały do wklejenia. Zacieśniły się więzy międzyludzkie.

 

[envira-gallery id=”71719″]