Odznakę honorową „Zasłużony dla kultury polskiej” w Warszawie odebrała w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego- Katarzyna Rydzewska.
Historia Hotelu Rydzewski sięga roku 1993 — Otworzyliśmy wówczas restaurację — wspomina Katarzyna Rydzewska. Część hotelowa zaczęła funkcjonować od 1999 r. W ciągu kolejnych lat poszerzane były zarówno część gastronomiczna, jak i hotelowa, co spowodowało zwiększenie zakresu usług, jakie świadczymy. Dzięki adaptacji dawnego Teatru „Orzeł” dysponujemy salą restauracyjną na 350 osób. Zachowana scena teatralna umożliwia z kolei organizację występów artystycznych.
„Zasłużony dla Kultury Polskiej”
Odznaka ustanowiona została w 1969 roku. Jest ona wyróżnieniem przyznawanym przez ministra kultury i dziedzictwa narodowego osobom, za szczególne zasługi w zakresie działalności społecznej stanowiącej istotny wkład w rozwój literatury, teatru, fotografii, malarstwa i innych dziedzin kultury.
Hotel Rydzewski gościł wiele znanych artystów, m.in. Ryszarda Rynkowskiego, Andrzeja Piasecznego, Anię Wyszkoni, Kasię Kowalską, Szymona Wydrę, Jacka Stachurskiego, Łukasza Zagrobelnego, zespół IRA, De Mono, Czerwone Gitary, Kabaret Moralnego Niepokoju, Paranienormalni, Koń Polski czy Marcina Dańca.
— W trakcie remontu udało się odrestaurować XIX — wieczną kurtynę teatralną, która jest dziś ozdobą sali teatralnej — mówi Katarzyna Rydzewska. W maju 2008 r. do kompleksu hotelowego dołączyła nowoczesna, 4-torowa Kręgielnia Rydzewski. W styczniu 2013 do dyspozycji gości oddano nowy budynek, w którym znajduje się klimatyzowany hol z recepcją czynną całą dobę oraz nowocześnie urządzone pokoje.

Tradycja — kluczem do sukcesu?
Od początku działalności Rydzewscy kładli duży nacisk na jakość potraw serwowanych w ich restauracji.
— Nasze dania oparte są na tradycyjnych recepturach kuchni polskiej — mówi Katarzyna Rydzewska. Ełk jest historyczną stolicą Mazur, czujemy się więc w obowiązku nawiązywać do tradycyjnej kuchni mazurskiej. Od sierpnia 2006 r. jesteśmy członkami sieci Dziedzictwo Kulinarne „Warmia Mazury Powiśle”. To, że znaleźliśmy się w tym wyśmienitym gronie dodatkowo, dopinguje nas, żeby stale wzbogacać nasz jadłospis o dania oparte na tradycyjnych mazurskich recepturach i przygotowanych z produktów wytwarzanych przez lokalnych rzemieślników. Logo Dziedzictwa Kulinarnego jest gwarancją wysokiej jakości usług. Promujemy zdrową, tradycyjną żywność starając się podtrzymywać mazurskie tradycje kulinarne. Dowodem tego jest zadowolenie naszych gości i wiele wyróżnień w konkursach kulinarnych.
Wśród tych warto wymienić, chociażby I miejsce w konkursie kuchni regionalnej organizowanym w ramach Festiwalu Kuchni Polskiej w Mrągowie za potrawę „Pierogi z soczewicą i borowikami” (lipiec 2004 r.), główna nagroda w konkursie kulinarnym o „Chochlę Prezydenta Miasta Ełk” za potrawę „Pierogowa fantazja” (czerwiec 2006), III miejsce na Mistrzostwach Polski w Grillowaniu we Wrocławiu (lipiec 2007), czy nagroda Perła 2010 w konkursie Nasze kulinarne Dziedzictwo
—Smaki Regionów w Poznaniu na najlepszą polską regionalną potrawę za Sandacza pieczonego w glinie.
— Mamy nie tylko bazę hotelową z restauracją, ale również profesjonalnie wyposażone centrum konferencyjne i scenę teatralną, przystosowaną do różnego rodzaju widowisk i przedstawień — dodaje Katarzyna Rydzewska. — Od maja 2008 r. funkcjonuje centrum rozrywki, które oferuje 4 profesjonalne tory do gry w bowling, stoły bilardowe oraz automaty do gier zręcznościowych. Organizujemy wszelkiego rodzaju imprezy okolicznościowe, konferencje, sympozja, spotkania integracyjne. Specjalizujemy się również w imprezach cateringowych, plenerowych oraz w organizacji przyjęć weselnych.
Od niedawna Hotel Rydzewski może poszczycić się posiadaniem trzech gwiazdek.
— Nie osiadamy na laurach, bo przecież „kto stoi w miejscu, ten się cofa”, tak głosi stara maksyma — mówi Katarzyna Rydzewska. Stawiamy na ciągły rozwój. Mamy kilka ciekawych pomysłów, których na razie nie chciałabym zdradzać. Czar